Op de Europese top in Moldavië die vandaag begint, sluit ook de Oekraïense president Zelensky aan. Bij aankomst zei Zelensky dat 'alle inwoners van Oekraïne Moldavië steunen'. Hij bedankte de Moldavische president Maia Sandu ook voor de hulp van haar land aan de honderdduizenden Oekraïners die sinds de Russische inval in februari 2022 naar Moldavië zijn gevlucht. Het is voor beide landen belangrijk om te mogen toetreden tot de EU, onderstreepte hij nog eens.

Op de top gaat het onder meer over de veiligheid in het Oekraïense buurland Moldavië, dat door een afvallige regio en Russische invloeden richting Rusland gedreven kan worden. Ook wordt een gezamenlijke vuist gevormd tegen Rusland.

Zelensky aanwezig EU-top en houd samen met Mark Rutte een toespraak

Vijftig Europese leiders zijn aanwezig op de top die is geïnitieerd door de Franse president Marcon, ook uit niet-EU-landen. Zelensky was al eerder uitgenodigd, maar het was tot zijn landing in Moldavië onduidelijk of hij ook echt zou komen.

Zelensky zal de regeringsleiders en staatshoofden tijdens de openingsceremonie van de top in het Mimi-kasteel in Bulboaca toespreken. Dat is op 20 kilometer van de Oekraïense grens en 10 kilometer van de afvallige regio Transnistrië. Ook premier Mark Rutte houdt een speech.