Vapen is een manier om nicotine in te ademen door een elektronische sigaret of vape-pen. In plaats van tabak te verbranden, worden vloeistoffen (e-liquids) verhit en omgezet in damp, die je vervolgens inademt. Het klinkt misschien minder schadelijk dan roken, maar dat is niet helemaal waar. Vape-damp bevat nog steeds schadelijke stoffen. Nicotine, zelfs zonder tabak, kan verslavend zijn en leiden tot problemen zoals hoge bloeddruk, hartziekten en meer. Bovendien kunnen de chemicaliën in e-liquids, zoals formaldehyde en acroleïne, schade toebrengen aan je longen. Vapen kan ernstige schade aan de longen veroorzaken. Veel mensen hebben last van aandoeningen zoals \"e-sigaret, of vapen, productgerelateerde longletsels\" (EVALI). Deze aandoeningen kunnen ademhalingsproblemen, hoesten en zelfs een ziekenhuisopname veroorzaken.

Vapen is ongezond, vooral voor jongeren. Het kan longproblemen en verslaving veroorzaken. Scholen zijn vaak terughoudend om erover te praten. Stoppen met vapen is slim voor je gezondheid.

Het is zorgwekkend dat veel jongeren beginnen met vapen zonder volledig te begrijpen hoe schadelijk het kan zijn. Nicotine kan de ontwikkeling van de hersenen bij jongeren beïnvloeden en leiden tot blijvende problemen met leren en concentreren. Als je al vapet, is het nooit te laat om te stoppen. Praat met een arts of zoek ondersteuning bij stoppen met roken-programmas. Het kan moeilijk zijn om te stoppen, maar het is de moeite waard voor je gezondheid. Opmerkelijk is dat scholen zich vaak terughoudend opstellen als het gaat om het bespreken van vapen. Sommige scholen hebben moeite met het nemen van een standpunt over dit onderwerp, terwijl anderen worstelen met het ontwikkelen van effectieve preventieprogrammas. Dit plaatst de verantwoordelijkheid nog meer bij ouders, gezondheidsinstanties en de samenleving als geheel om jongeren bewust te maken van de gevaren van vapen. In conclusie, vapen is geen onschadelijk tijdverdrijf. Het kan serieuze gezondheidsproblemen veroorzaken, vooral bij jongeren. Als je nog nooit bent begonnen, is het het beste om dat zo te houden. Als je al vapet, overweeg dan serieus om te stoppen en zoek de nodige hulp. Je gezondheid is het waard.