De vier partijen die bezig zijn met het vormen van een kabinet, namelijk de PVV, VVD, NSC en BBB, hebben nog steeds geen overeenstemming bereikt over de verdeling van de kabinetsposten. Formateur Richard van Zwol heeft aangekondigd dat ze vrijdag verder zullen praten na een overleg van enkele uren op woensdag. Volgens betrokkenen verloopt de verdeling van posten voor ministeries en staatssecretarissen moeizaam, voornamelijk door een discussie over de nieuwe minister van Financiën.

Normaal gesproken levert de grootste partij de premier, terwijl de tweede partij de keuze heeft voor de populaire post op financiën. Echter, omdat beoogd premier Dick Schoof partijloos is, is er onenigheid ontstaan over wie de minister van Financiën mag leveren: ofwel de PVV als grootste partij ofwel de VVD als tweede partij in de coalitie.

Als de PVV in staat wordt gesteld om de minister van Financiën aan te wijzen, zou het mogelijk SGPer Elbert Dijkgraaf kunnen worden. Zijn naam wordt veel genoemd in politiek Den Haag. Het blijft echter onduidelijk of de partijen al tot een beslissing zijn gekomen over wie deze post mag vervullen.

De formerende partijen hebben nog geen akkoord bereikt over de verdeling van kabinetsposten, met name door discussie over de nieuwe minister van Financiën. Er is gedoe ontstaan over wie deze post mag leveren, wat mogelijk invloed heeft op de keuze voor SGPer Elbert Dijkgraaf.