Vandaag werd in Apeldoorn de grootste meldkamer 112 van het land geopend. Een spannende dag, zegt meldkamermanager Niels Nijman. Het noodnummer moet tijdens de verhuizing bereikbaar zijn.
"Voor de operatie hebben we een script met militaire precisie om ervoor te zorgen dat geen enkel 112-telefoontje tussen wal en schip valt", zegt Nijman tegen Omroep Gelderland.
Vijftig systemen moeten één voor één verhuizen naar de nieuwe meldkamer. "Van 6.00 uur tot 16.00 uur staat elke vijf minuten op het script. En tot die tijd moeten we bereikbaar zijn voor hulpbehoevenden en onze helpers op straat."
De nieuwe meldkamer, ter grootte van drie tennisbanen, biedt onderdak aan 450 arbeidsbemiddelaars. Dagelijks komen er meer dan tweeduizend 112-oproepen binnen.

Een spannende dag, zegt meldkamermanager Niels Nijman. "Als achtergrond voor de operatie hebben we een militair nauwkeurig script om ervoor te zorgen dat geen enkele 112-oproep wordt gemist", zegt Nijman tegen Omroep Gelderland. Vijftig systemen moeten stuk voor stuk naar de nieuwe meldkamer worden vervoerd. En tot nu toe moeten we bereikbaar zijn voor hulpbehoevenden en onze eigen helpers op straat."

De meldkamers moeten samengaan omdat met name politie en ambulance kampen met personeelstekorten. "Drie meldkamers overeind houden kost meer mensen dan één meldkamer", zegt Nijman. "Ik zeg niet dat we veel minder mensen nodig hebben, nu we op één plek werken. Maar het scheelt wel een beetje."