Vier weken voor de Tweede Kamerverkiezingen blijft de top-3, eerder gevormd, nog steeds in evenwicht volgens de Peilingwijzer. Het gewogen gemiddelde van de peilingen van I&O Research en Ipsos/EenVandaag geeft aan dat de VVD 25 tot 29 zetels zou behalen, Nieuw Sociaal Contract 23 tot 29, en GroenLinks/PvdA 21 tot 25 zetels.

Het verschil met de laatste partij is zo klein - en binnen de foutmarge bij I&O Research - dat politicoloog Tom Louwerse, de maker van de Peilingwijzer, nog steeds spreekt van drie partijen op min of meer gelijke hoogte.

Achter deze drie partijen bevindt zich de PVV met 16 tot 20 zetels, en BBB, de grote verliezer van de opkomst van Pieter Omtzigt, met 10 tot 14 zetels. Alle andere partijen blijven onder de 10 zetels. Coalitiepartijen D66 en CDA zouden aanzienlijke verliezen lijden, met respectievelijk 6 tot 10 en 3 tot 5 zetels. Voor D66 betekent dit een verlies van ongeveer 16 zetels in vergelijking met het resultaat van 2,5 jaar geleden.

Vier weken voor de Tweede Kamerverkiezingen blijft de top-3 van de Peilingwijzer in evenwicht. Volgens het gewogen gemiddelde van I&O Research en Ipsos/EenVandaag zou de VVD 25 tot 29 zetels behalen, Nieuw Sociaal Contract 23 tot 29, en GroenLinks/PvdA 21 tot 25 zetels. Het verschil is zo klein dat politicoloog Tom Louwerse nog steeds spreekt van drie partijen op min of meer gelijke hoogte. Achter hen volgen de PVV met 16 tot 20 zetels en BBB, die 10 tot 14 zetels zou behalen. D66 en CDA, als coalitiepartijen, zouden aanzienlijke verliezen lijden met respectievelijk 6 tot 10 en 3 tot 5 zetels, waarbij D66 ongeveer 16 zetels zou verliezen ten opzichte van 2,5 jaar geleden.

Sinds de oprichting van de nieuwe partij van Omtzigt eind augustus heeft er volgens Louwerse nauwelijks nog politieke verschuiving plaatsgevonden. Hoogstens is NSC, in vergelijking met het opvallende begin, ongeveer 3 zetels teruggelopen. Zelfs de recente Israël-Hamas-oorlog heeft geen invloed gehad op het stabiele beeld van de afgelopen twee maanden.

Onderzoeker Asher van der Schelde van I&O Research bevestigt: "In onze zetelpeiling zien we nauwelijks effect van het conflict op het stemgedrag. Kiezers wisselen vrijwel niet van partijen om die specifieke reden. Zelfs bij de inhoudelijke kwesties wordt het conflict zelden genoemd. Hoewel 9 procent aangeeft dat het een rol speelt bij de partijkeuze voor de Kamerverkiezingen, gaat het meer om bevestiging van een voorkeur die ze toch al hadden."