De Nederlandse luitenant-generaal Cas Schreurs neemt vrijdag het commando over van de NAVO-trainingsmissie in Irak. De missie heeft als doel om de veiligheidssector van het land te versterken en is actief in en rond de hoofdstad Bagdad. Hoewel het geen gevechtsmissie is, biedt de missie trainingen en advies aan lokale troepen. Ongeveer driehonderd Nederlandse militairen zijn betrokken bij de missie, waarvan ongeveer de helft belast is met de beveiliging van de NAVO-missie.

Daarnaast zijn er drie Nederlandse Chinook-transporthelikopters gestationeerd op de militaire basis Al-Asad, met 120 mannen en vrouwen aan ondersteunend personeel. De veiligheidssituatie in Irak is verslechterd sinds het conflict in oktober tussen Israël en Hamas in de Gazastrook. Iraakse groepen, gesteund door Iran, begonnen kort daarna aanvallen uit te voeren op Amerikaanse bases in Irak.

Na een Amerikaanse vergeldingsactie was het relatief rustig in de afgelopen drie maanden. De NAVO-missie bestaat uit enkele honderden militairen en burgers, afkomstig uit alle 32 NAVO-lidstaten, evenals Oostenrijk en Australië. De missie werd opgericht op verzoek van de Iraakse regering na het verslaan van terreurgroep Islamitische Staat (IS) door een internationale coalitie.

De Nederlandse luitenant-generaal Cas Schreurs neemt het bevel over van de NAVO-missie in Irak, die gericht is op het versterken van de veiligheidssector in en rond Bagdad. De missie omvat trainingen, advies en beveiliging door ongeveer driehonderd Nederlandse militairen, met ondersteuning van Chinook-transporthelikopters.