Vandaag is het tijd voor Nederland om naar de stembus te gaan.
Je vergeet het misschien bijna, maar vandaag mag je naar de stembus om dat stemmen voor het Europees parlement. In totaal zijn er 27 landen en ongeveer 500 miljoen mensen die mogen stemmen. Nederland krijgt 31 zetels en deze worden onderverdeeld aan alle partijen.
En het trekt de Nederlander misschien niet meteen aan om naar de stembus te lopen en te stemmen, maar toch is dit misschien wel de belangrijkste verkiezing die we hebben gehad, met een oorlog op ons continent. Grote discussies over Migratie en Milieu. En steeds meer aanslagen en geweld in Europa en in Nederland.

Volgens de peilingen krijgen PVV En GroenLinks-PvdA evenveel zetels. Maar dan wordt het meteen alweer ingewikkeld, want waar GroenLinks-PvdA in Nederland 1 team zijn. Zijn ze in Europa 2 compleet verschillende partijen. In het Europees Parlement hoort elke partij in een Familie-partij. GroenLinks hoort bij de Familie ‘De Groenen’ en hoort PvdA bij de S&D. Daarom is het belangrijk om te controleren bij welke familie de persoon die jij stemt hoort.

In Nederland zijn er ongeveer 10.000 stembureaus en is 75% van de bevolking stemgerechtigd, maar is de opkomst gemiddeld maar 40%, terwijl dat bij de Landelijke Verkiezingen meestal 80% is. Heel Europa en misschien wel de hele wereld hebben vandaag hun ogen als eerste op Nederland aangezien Nederland het aller eerste land is dat mag stemmen. Ga je stemmen? Vergeet dan je stempas en ID bewijs niet.

Nederland mag gaan stemmen voor het Europees parlement. De opkomst voor deze verkiezingen ligt waarschijnlijk rond de 40%. Dat is normaal bij de landelijke verkiezingen ongeveer 80%. Voor veel mensen is het wat ingewikkeld met deze Verkiezingen. Nederland mag het stemmen aftrappen, want op 6 juni zijn wij het enige land dat gaat stemmen.