Secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg reist binnenkort naar Turkije om te praten over de toetreding van Zweden tot het bondgenootschap. Hij zal naar eigen zeggen met de onlangs herkozen president Recep Tayyip Erdogan bespreken dat "het in het belang van de hele NAVO is om Zweden bij de NAVO te hebben".

Turkije vindt dat Zweden onvoldoende optreedt tegen aanhangers van de Koerdische Arbeiderspartij (PKK), en houdt de toetreding daarom tegen. Volgens Stoltenberg is het tijd om een oplossing te vinden.

"Ik ben er natuurlijk van overtuigd dat Zweden lid zal worden, en dan werken we eraan om dat zo snel mogelijk voor elkaar te krijgen", zei hij voorafgaand aan een overleg van buitenlandministers van NAVO-landen in Oslo. Stoltenberg wijst bijvoorbeeld op nieuwe Zweedse antiterreurwetten die volgens Zweden betrekking hebben op terroristen van de PKK.

NAVO-chef: snel naar Turkije om Zweedse toetreding te bespreken

De Zweedse minister van Buitenlandse Zaken zegt dat het land voldaan heeft aan alle eisen. Ook hij vindt dat Turkije moet kunnen instemmen met de toetreding van zijn land, evenals Hongarije, dat ook dwarsligt. "Het is geen sprint maar een marathon en het einde is in zicht", aldus Tobias Billström.

Verschillende buitenlandministers toonden zich donderdagochtend optimistisch dat de Zweedse toetreding er snel van kan komen, mogelijk al voor de eerstvolgende NAVO-top in het Litouwse Vilnius, 11 en 12 juli. Duitsland zei daarop te "hopen", Frankrijk erop te "mikken" en Litouwen sprak van een "hooggespannen verwachting".