De nalatenschap van Pablo Escobar blijft Colombia uitdagen, ditmaal door zijn nijlpaarden. Deze dieren, oorspronkelijk geïmporteerd door Escobar voor zijn privé-zoo, zijn ontsnapt en hebben zich ongecontroleerd voortgeplant tot een omvangrijke groep van circa 160 exemplaren. Colombia staat voor een dilemma: de onbeheersbare populatiegroei noodzaakt het land nu tot het nemen van drastische stappen. Ondanks pogingen om de bevolking te stabiliseren via sterilisatie, is het probleem zo uit de hand gelopen dat er besloten is tot het afschaffen van een deel van deze nijlpaarden.

Colombia neemt ernstige maatregelen tegen de uit de hand gelopen populatie van Escobars nijlpaarden, waarvan het aantal sinds de late jaren tachtig explosief is gegroeid tot een bedreigend niveau.

Deze dieren, zonder natuurlijke vijanden in Colombia, veroorzaken aanzienlijke overlast en worden beschouwd als één van de gevaarlijkste diersoorten ter wereld. Hun welvaart in het Zuid-Amerikaanse klimaat heeft geleid tot voorspellingen dat, als er geen maatregelen worden genomen, hun aantal zou kunnen stijgen naar duizend tegen 2035.