De Europese vliegtuigbouwer Airbus staat op het punt een grote order te ontvangen uit China, volgens bronnen van persbureau Bloomberg. De order zou meer dan honderd A330neo-toestellen omvatten, met een prijskaartje van ongeveer 260 miljoen dollar per stuk. De deal wordt naar verwachting binnenkort afgerond, kort na het staatsbezoek van de Chinese president Xi Jinping aan president Emmanuel Macron in Frankrijk.

China heeft ervoor gekozen om bij Airbus te bestellen in plaats van bij het Amerikaanse Boeing, vanwege de importstop die China heeft opgelegd aan Boeing-toestellen. Dit komt doordat Chinese toezichthouders momenteel onderzoek doen naar opnameapparatuur in de cockpits van de Boeing 737 MAX en de 787 Dreamliner.

Deze bestelling is zeer welkom voor Airbus, aangezien de A330neo tot nu toe niet erg populair is geweest. Op dit moment zijn er orders geplaatst voor slechts 165 toestellen sinds de introductie in 2018. Het feit dat China interesse toont is ook te wijten aan het feit dat Chinese vliegtuigbouwers nog geen vergelijkbare toestellen produceren.

Airbus heeft recentelijk zelfs een fabriek in China gebouwd om sneller vliegtuigen te kunnen leveren en wil over het algemeen de banden met China versterken.

Airbus verwacht een grote order van meer dan honderd A330neo-toestellen van China, die ongeveer 260 miljoen dollar per stuk kosten. China wendt zich tot Airbus in plaats van Boeing vanwege de importstop op Boeing-toestellen en het ontbreken van soortgelijke toestellen bij Chinese vliegtuigbouwers.