Een gezellig dagje naar de Efteling, iedereen is er wel is ooit geweest. Met een beperking heb je bij de Efteling recht op een faciliteitenkaart. Hierdoor heb je toegang tot een speciale rij, steeds vaker wordt er misbruik gemaakt van de faciliteitenkaart terwijl enkele mensen geen recht er op hebben. Daardoor komen er steeds langere rijen te staan bij de speciale ingang En is het voor de mensen die er recht op hebben onmogelijk om een ritje te maken in hun favoriete attractie.
Je kan de pas online aanvragen zonder een doktersverklaring erbij aan te vragen dit doet de Efteling uit vertrouwen van de mens en willen gasten met een beperking niet belasten met allerlei handelingen en vragen.

Eerder moest je bij het aanvragen van een faciliteitenkaart wel een doktersverklaring laten zien bij de ingang.
In 2017 kreeg de Efteling veel kritiek vanwege dat beleid. Personen met een beperking klaagden dat het verkrijgen van zo'n verklaring erg omslachtig was. Uiteindelijk koos de Efteling ervoor om de faciliteitenkaart voor iedereen beschikbaar te maken.

Wij vroegen de Efteling om enkele vragen over het misbruik van de faciliteitenpas te beantwoorden.

Steeds vaker wordt er misbruik gemaakt van de faciliteitenkaart van de Efteling door mensen die hier geen recht op hebben.

Hoe kan er misbruik worden gemaakt van de faciliteitenpas?
''Gasten met een beperking hoeven geen doktersverklaring of ander bewijs aan te leveren om aan te tonen dat zij een beperking hebben.
We doen dit uit gastgerichtheid. We willen gasten met een beperking niet belasten met allerlei handelingen en vragen. De Efteling is er voor iedereen en iedereen moet zich welkom voelen.''

Wat doet de Efteling tegen het misbruik als je er op betrapt worden?
''Bij misbruik van de faciliteitenkaart gaan we het gesprek en in kunnen er ook gevolgen zijn, bijvoorbeeld een park uitzetting.''

Heeft de Efteling inzicht hoe groot dit probleem is en welke doelgroep hier vooral misbruik van maakt?
''Het komt weleens voor, maar het is niet dat het iedere dag plaatsvindt. Het gaat meestal om scholieren, maar we hebben natuurlijk niet alles in kaart.
We vinden het vooral heel vervelend en keuren we ten zeerste af. We gaan uit van de goedheid van onze gasten en vertrouwen erop dat men geen misbruik maakt. Gasten die er misbruik van maken, benadelen hiermee gasten met een beperking.
Wanneer we twijfels hebben over het gebruik van een faciliteitenkaart, dan kan de leidinggevende van de attractie het gesprek aan gaan. Zij zijn hiervoor getraind.''

Wie heeft recht op de faciliteitenpas?
''Gasten die door hun beperking niet in de reguliere rij kunnen staan/lopen. Dat kan zijn door een fysieke beperking of bijv. iemand die niet tegen te veel prikkels kan.''

Gaat de Efteling onderzoek doen naar het misbruik van de faciliteitenpas?
''We blijven het scherp in de gaten houden. Maar we zijn niet voornemens om ons beleid aan te passen omdat we onze gasten met een beperking een zorgeloze dag willen geven. We blijven wel altijd nadenken over hoe we de faciliteitenkaart nog beter kunnen maken.''

Hoe gaat de Efteling voorkomen dat er niet nog meer misbruik van de faciliteitenpas wordt gemaakt voor mensen die het niet nodig hebben?, zodat mensen die er wel recht op hebben een leuke dag te beleven hebben in de Efteling?
''We kunnen het niet voorkomen. Maar we zijn er dus wel scherp op. Bij een vermoeden gaan we met de gasten in gesprek. Daarnaast willen we ook dit moment aangrijpen om te vertellen dat gasten met een faciliteitenkaart geen voorrang krijgen bij attracties. Ze komen in een wachtrij waar ze kunnen zitten en minder last hebben van prikkels dan in de reguliere wachtrij. Soms moet je zelfs langer wachten omdat er in sommige attracties een maximum zit op het aantal gasten met een beperking dat tegelijk in een attractie mag, i.v.m. veiligheidseisen.''

De Efteling vertrouwt mensen erop dat er geen misbruik wordt gemaakt van de faciliteitenkaart, zodat iedereen een zorgeloze dag heeft in de Efteling.
De Efteling benadrukt dat de faciliteitenkaart geen voorrang geeft op attracties.