Een belangrijke stap is gezet richting de invoering van een bindend correctief referendum. De Eerste Kamer heeft het wetsvoorstel van de SP hierover goedgekeurd. Dit referendum geeft mensen de mogelijkheid om hun stem te laten gelden over een aangenomen wet die nog niet van kracht is. Het functioneert als een soort noodrem.
Niet alle politieke partijen zijn het eens over de voorwaarden voor dit referendum, hoewel er in beide Kamers een meerderheid vóór is. Het is bijvoorbeeld nog niet duidelijk bij welke opkomst en uitslag de uitspraak geldig moet zijn. De SP wil dit later regelen in een wet die dit referendum in de praktijk brengt. Dit punt wordt later besproken.
De Eerste Kamer heeft het wetsvoorstel voor een bindend correctief referendum van de SP goedgekeurd, waarmee Nederlanders een oordeel kunnen geven over aangenomen, maar nog niet ingevoerde wetten. Ondanks de steun in beide Kamers, zijn de politieke partijen het nog oneens over de geldende voorwaarden voor dit referendum.
Het wetsvoorstel kreeg eerder dit jaar al goedkeuring in de Tweede Kamer. Maar omdat het om een grondwetswijziging gaat, moet het opnieuw besproken worden in beide Kamers. Dit betekent dat zowel de Tweede als Eerste Kamer opnieuw over het voorstel zullen stemmen. In deze tweede ronde is een tweederdemeerderheid nodig voor goedkeuring.
De behandeling van dit wetsvoorstel in de tweede ronde moet plaatsvinden in een nieuwe Tweede Kamer. Normaal gesproken zouden er pas in maart 2025 nieuwe Kamerverkiezingen zijn. Maar vanwege vervroegde verkiezingen kan het wetsvoorstel veel sneller behandeld worden. In 2022 haalde een vergelijkbaar wetsvoorstel van de SP het in de tweede ronde niet. Momenteel lijkt er in ieder geval in de Eerste Kamer niet alleen een gewone meerderheid, maar ook een tweederdemeerderheid te zijn.