Het Radboudumc zet een robot in om één van de meest voorkomende en dodelijke vormen van kanker te behandelen: longkanker. Artsen kunnen met hulp van de robot kleine afwijkingen diep in de longen opsporen. Goed nieuws, want beginnende longtumoren worden nu vaak over het hoofd gezien en behandeling komt vaak te laat. Het Radboudumc is het eerste ziekenhuis dat deze technologie gebruikt.

Met deze technologie maken we voor elke patiënt een eigen ‘routekaart’. De luchtwegtakjes die leiden naar de afwijking in de long worden in kaart gebracht, legt longarts Erik van der Heijden uit, die aan het hoofd staat van dit innovatieve project.

Het Radboudumc zet een innovatieve robot in voor de diagnose en behandeling van longkanker, een van de meest voorkomende en dodelijke kankervormen. Met behulp van deze technologie kunnen artsen kleine afwijkingen in diepe longweefselgebieden nauwkeurig opsporen, wat van cruciaal belang is voor vroege detectie en behandeling. Het Radboudumc is het eerste ziekenhuis in de Europese Unie dat deze geavanceerde technologie inzet. De robot-bronchoscoop zal vanaf 1 januari 2024 beschikbaar zijn en wordt onderzocht op voordelen zoals veiligheid, efficiëntie, toegankelijkheid en kosteneffectiviteit. Bovendien traint het Radboudumc andere Nederlandse ziekenhuizen in het gebruik van deze innovatieve technologie, ondersteund door een subsidie van het KWF.

De nieuwe techniek belooft meer precisie dan bij het afnemen van longweefsel, zoals nu gebruikelijk is. Dankzij de flexibiliteit en het duidelijke beeld van de bronchoscoop kunnen we tot in de fijnste luchtwegtakjes komen. En dat is goed nieuws, want de noodzaak is hoog. Longkanker is één van de meest voorkomende en dodelijke vormen van kanker in Nederland, met jaarlijks ruim 14,000 nieuwe patiënten.

Per 1 januari 2024 kan dit worden gedaan met de zogeheten ‘robot-bronchoscoop’, die wordt bestuurd door de behandelende arts. Het Radboudumc heeft hiermee een primeur als het eerste ziekenhuis in de Europese Unie dat deze technologie ter beschikking heeft. De meerwaarde van deze technologie wordt momenteel onderzocht en vergeleken met traditionele methoden, met aandacht voor veiligheid, voordelen voor patiënten, de leercurve voor artsen, toegankelijkheid, en kosteneffectiviteit. De techniek wordt opgenomen in het basispakket van de zorgverzekering vanaf 1 januari 2024. Het Radboudumc traint ook andere Nederlandse ziekenhuizen in het gebruik van deze technologie, mede dankzij subsidie van het KWF.